Visdomständer

Om en visdomstand drabbas av karies eller parodontit så är det vanligaste att man drar ut den, då tanden oftast inte behövs. Om tanden kan behållas så lagas den och behandlas som vilken annan tand som helst. Om visdomstanden inte erupterar rätt, eller en misstanke om framtida problem så extraheras tanden. Detsamma gäller vid cystbildning, elongation eller trångställning. Vid pericoronit, alltså inflammation runt tanden, så kan man försöka att spola ur och rengöra runt tanden, framförallt i fickan som har skapats under tandköttsfliken. Om man avlägsnar infektionskällan så kan tanden behållas alternativt lindra symptomen tills tanden kommit upp rätt eller kan tas bort. En patient som kommer in till tandläkaren och är svullen, feber och allmänpåverkad så brukar antibiotika ordineras då man vill att infektionen och svullnaden lägger sig innan tanden kan tas bort.

Ibland behöver man operera ut visdomständer, framförallt då de ej har kommit upp helt ur käkbenet eller sitter illa till för en vanlig extraktion.

I överkäken har visdomstanden erupterat rätt, i underkäken så kan visdomstanden ej komma upp ordentligt. Tanden kan då orsaka infektioner och till och med skada tanden framför.